Sådan sikrer du dig en lejebolig

victoire joncheray 3orDl3RyfIo unsplash 1

Danskerne vælger i stigende grad at bo til leje. Iflg Danmarks Statistik var godt 40% af alle boliger i Danmark lejeboliger i 2019. Dette tal har været stigende i en længere årrække. Dette betyder også at der opføres mange nye boliger til leje, men hvordan sikrer du dig din drømmebolig, når der er stor rift om lejeboliger? Uanset om du søger lejebolig i Næstved eller vil finde en ledig lejebolig Albertslund, så gælder de samme grundlæggende tips til at komme forrest i køen.

Vær grundig i din søgning

Der findes mange boligportaler og fælles for de fleste er at de koster penge at benytte. Dvs. du kan søge gratis, men skal have et abonnement for at kunne kontakte udlejeren. Dette kan koste flere hundrede kroner og vær opmærksom på at få det afmeldt igen, når du ikke længere skal bruge det.
Mange portaler har de samme boliger, men der findes også dedikerede platforme som er gratis fx. Med særligt fokus på nybyggeri til leje.

Vær opmærksom på hvem du lejer af

Det kan være afgørende om du lejer fra en privatperson, en professionel udlejer eller et alment boligselskab. Det kræver forskellige strategier alt efter hvem der er tale om. Privatpersoner som har en ejerbolig, de udlejer vil du ofte finde på portalerne. Her vil opleve en større usikkerhed og mindre professionalisme. Du skal også være opmærksom på at der forekommer snyd, hvor boligen slet ikke er eget af dem der udgiver sig for at udleje den.

Lejer du fra en professionel bygherre eller ejendomsudvikler vil du have sikkerhed for at alt er i orden. Kontrakterne er typisk af en vis standard og vilkårene fair.

De almene boligselskaber kræver at du er skrevet op, ofte i en lang årrække, for at du kommer langt nok frem i køen og bliver tilbudt en bolig. Til gengæld kan det betyde en bolig til en rigtig god (lav) pris, så det er bestemt værd at overveje.

Lav en god ansøgning

Når du har fundet den ønskede lejebolig gælder det om at få sendt en god ansøgning afsted. Skriv en god tekst om dig selv, din arbejdssituation, hvem og hvor mange i skal bo i boligen. Professionelle udlejere vil ofte gerne vide om du er RKI eller har større gæld, så dette er en god ide at oplyse. Vær desuden opmærksom på om du må have husdyr.

Sørg for at svare hurtigt tilbage, når du hører fra udlejeren og forsøg at være fleksibel ift. at møde op til fremvisning. Udlejere ser det som et stort plus hvis du alle i ansøgningsfasen er nem at have med at gøre og ikke stiller underlige krav.

Til slut er der kun at sige – held og lykke. Din lejebolig venter på dig!