Sådan fjerner du olie, maling og blod fra tøjet

Benzoyl peroxide stain min

Du har været så uheldig at få en på plet dit tøj, og nu står du der og tænker ‘hvad skal jeg gøre for at få min trøje ren igen’. Vi har samlet de bedste tips for at du kan få dit tøj så skinnende rent og pænt, som da du købte det.

OLIE

Alt efter hvilken type olio der er spildt på tøjet, er der typisk to metoder til at få olie af tøjet. Man skildrer typisk mellem almindelig ‘blid’ olie som eksempelvis madolie og den lidt mere besværlige motor/cykelolie. Som det nok er klart, er den tunge olie betydeligt sværere at få af tøjet.

Sådan får man olie af tøjet (madolie o.lign)

Opvaskemiddel – Skyl pletten med varmt vand, og gennemvæd derefter oliepletten med opvaskemiddel. Put bukserne/kjolen/toppen/t-shirten i en lufttæt pose og lad tøjet ligge i 4-5 timer. Vær opmærksom på, at tøjet gerne må være vådt når det kommer i posen. Efter de 4-5 timer kan du tage tøjet ud af posen og vaske som normalt.

Sådan får man olie af tøjet (motorolie, cykelkædeolie etc.)

Rensebenzin/motorrens – Læs altid først på tøjet for at forstå hvad det kan tåle, og test altid med et hjørne for at se eventuelle bivirkninger. Start med at dryppe rensebenzin eller motorrens på pletten, og dup forsigtigt med køkkenrulle på begge sider. Gentag behandlingen indtil pletten er væk, og dryp til sidst et par dråber opvaskemiddel på pletten for at opløse det sidste. Til slut vasker du tøjet som normalt efter anvisningen på tøjet og voilá, tøjet er så godt som nyt.

BLOD

Vaskemiddel – Det bedste du kan gøre ved en blodplet, er at forbehandle den inden vask. Vi anbefaler, at du gennemvæder tøjet i en pose eller i en spand med koldt saltvand et par timer inden vask (1-2 spiseskeer pr. liter). Vær opmærksom på, at du IKKE skal bruge varmt vand, da dette kan gøre at pletten risikerer at sætte sig fast i stoffet. Der kan ligeledes bruges en blanding af bagepulver og vand til mere genstridige pletter, men der skal du huske på at tage tøjet op efter max 30 minutter og derefter vaske som normalt.

Brintoverilte – Ved genstridige blodpletter på tøjet kan man lave en blanding af brinteroverilte og vand (1 del brintoverilte til 6 dele koldt vand) for at blege pletten. Vær dog opmærksom på at dette vil fungere bedst på hvidt tøj, da du risikerer at farven smitter af. Prøv altid på et skjult sted først, for at sikre at tøjet kan holde til behandlingen.

MALING

Er malingen oliebaseret eller vandbaseret?

Først bør man finde ud af om malingen er vandbaseret eller oliebaseret. Vandbaseret maling er væsentligt nemmere at arbejde med, da oliebaseret maling sætter sig dybere i tøjet. Vær dog opmærksom på, at højglansmaling falder under vandbaseret maling. Hvis du er i tvivl, så læs instruktionerne på malingen for at finde ud af det.

Når du har fundet ud af, om malingen er vandbaseret eller oliebaseret, er dine pletter meget nemmere at fjerne. Husk på at maling kan være meget forskellig og komplet pletfjernelse er ikke altid muligt – hvis nedenstående metoder ikke virker, bør man kontakte producenten for flere instruktioner. Når man først har fjernet det overskydende maling fra tøjet, skal man bare følge disse trin:

Sådan får man maling af tøjet (vandbaseret)

Varmt vand – Skyl pletten med varmt vand og vend tøjet på vrangen, så den modsatte side af pletten peger opad. Brug en stærk stråle af varmt vand (vand fra køkkenhanen er ideel) til at skylle pletten fra bagsiden og prøv at vaske så meget maling ud som muligt.

Vaskemiddel – Behandl pletten med vaskemiddel og varmt vand. Brug gerne Biotex eller Neutral, men hvis du ikke har nogle af delene, kan almindeligt vaskemiddel også benyttes. Uanset hvad du bruger, så bør du altid afprøve det på et lille hjørne først for at sikre at tøjet ikke tager skade. Ved at bruge en svamp eller ren klud, bør man skrubbe vaskemidlet ind i pletten og duppe indtil malingen kommer ud. Det kan være nødvendigt at gentage processen adskillige gange.

Isopropylalkohol – Hvis det er en stædig plet, kan man prøve med isopropylalkohol, hvis ovenstående teknik ikke virker. Tag din isopropylalkohol og dup pletten gentagne gange (som tidligere, test på et hjørne først), for at se om malingen opløses. Man kan også bruge neglelakfjerner, hvilket er endnu stærkere, men det vil ødelægge i de fleste tilfælde ødelægge tøjet, så hvis der ikke er andre muligheder kan dette være en løsning.

Forbehandling – I langt de fleste tilfælde vil det give mening at forbehandle med en almindelig pletfjerner, hvis man har en der egner sig til materialet. Gnub pletfjerneren ind i tøjet og lad det sidde en 10-20 minutter, hvorefter tøjet så vaskes direkte i vaskemaskinen som med normalt tøj.

Sådan får man maling af tøjet (oliebaseret)

Følg instruktionerne fra bøtten – Start med at læse på malerbøtten, for at finde ud af, hvilken fjerner der bør bruges. Som oftest giver producenten konkrete råd til hvordan man fjerner netop den type maling man har fået på sig. Hvis man ikke kan finde instruktionerne, er det vigtigt at behandle pletten før den tørrer og forsøge sig med et af de andre råd.

Sprit, terpentin eller lign. – Brug hvid sprit, terpentin eller den foreslåede fjerner til at fjerne pletten. Sørg for at placere tøjet på et absorberende grundlag, eksempelvis køkkenrulle eller en farveløs karklud, så pletten vender nedad. Dup pletten en klud eller svamp, indtil malingen kommer af. Vær opmærksom på, at der kan være behov for at bytte underlag flere gange, hvis dette ikke absorberer effektivt fordi det er blevet for vådt. Inden du går i gang med dette, bør du læse instruktioner på både tøj og malerbøtte, for at sikre at tøjet kan tåle ovenstående.

Vaskemiddel og skrub – Hvis du har prøvet ovenstående, og stadig har rester tilbage fra malingen kan man forsøge at supplere med vaskemiddel. Det anbefales at gnide vaskemidlet ind i pletten og lad det ligge i blød i varmt vand natten over i den højeste temperatur, tøjet tillader. Læs instruktionerne på tøjet for at være sikker.

Skrub efterfølgende pletten og vask så på normal vis i maskinen – Giv tøjet en sidste omgang håndskrub med vaskemiddel og vask det så i maskinen.

Så længe man sørger for at reagere hurtigt og følger instruktionerne på tøjet, såvel som på flasken/malerbøtten eller hvad man nu har med at gøre, bør disse nyttige råd kunne hjælpe dig med at få selv de stædigste pletter væk. Hvis det ikke er tilfældet, kan du altid søge efter din nye kjole på ooolio.com – din søgemaskine for tøj