Guide: Sådan bør du behandle din yogamåtte

pexels elly fairytale 3823039

Hvis du har investeret i en yogamåtte, er du sikkert interesseret i, at den holder så lang tid som muligt. I artiklen her får du tips til, hvordan den bør behandles for at øge dens grad af holdbarhed.

Yoga er en disciplin, som flere og flere stifter bekendtskab med og bliver bidt af. Det hænger uden tvivl sammen med, at yoga er ekstremt godt for både kroppen samt sindet.

Hvis du er en af de mange, der er hoppet med på trenden, har du stensikkert investeret i en yogamåtte. Vi gætter på, at du har interesse i, at din måtte holder så lang tid som muligt. Hvis det er sandt, skal du pudse læsebrillerne og tjekke nedenstående afsnit, hvori du finder gode råd til, hvordan du bør behandle din yogamåtte, hvis den skal holde så lang tid som muligt.

Rul den aldrig sammen

I forbindelse med opbevaring af en yogamåtte vælger rigtig mange at rulle deres måtte sammen, så den fylder mindre. Sammenrullet er måtten nemlig let at få plads til under en seng, bag en reol eller lignende, hvor den hverken generer visuelt eller fysisk.

Vi kan sagtens forstå, hvorfor folk vælger at rulle deres måtte sammen. Vi kan dog ikke anbefale dig at gøre det! Slet ikke hvis din måtte er ny.

Dette hænger blandt andet sammen med, at nye yogamåtter ikke dufter særligt godt, hvilket de formentlig vil blive ved med ikke at gøre, sæt de rulles sammen hver gang efter brug.
I stedet for at rulle måtten sammen bør du, mens den er foldet ud, tørre den af med en klud, der er vredet op i lunkent vand og intet andet, altså ikke noget med at bruge sæbe, da det vil kunne ødelægge yogamåttens overflade.

Når du har tørret måtten af, hænger du den til tørre. Det må meget gerne være udenfor – dog må måtten ikke komme i kontakt med direkte sollys eller regn. Lad denne hænge udenfor, indtil næste gang du skal bruge den. Herefter gentager du samme proces, og det gør du faktisk lige så længe du føler, at yogamåtten lugter.

En stor bonus ved at hænge en yogamåtte op er, at den som regel bevarer sin skridsikkerhed til fulde. Det gør den ikke, hvis du – som så mange andre – ruller den sammen, når den ikke er i brug.

Tip til rengøring af yogamåtten


Når din yogamåtte virkelig skal rengøres, er det ikke nok bare at bruge vand. Her anbefaler vi, at du bruger et renseprodukt, der egner sig til din yogamåtte. Et sådant vil du kunne købe, men faktisk vil du også kunne lave det selv ved at følge nedenstående opskrift:

– 1 dl eddike, enten almindelig eller æblecider eddike.
– 3 dl vand
– Et par dråber æteriske olie.

Eddiken er antibakteriel og sørger derfor for, at du kommer bakterierne til livs. Eddike dufter dog ikke voldsomt godt, men det er der heldigvis råd for. Hvis du synes, at din renseblanding er lidt for ildelugtende, så hæld enten mere æterisk olie eller vand i. Det burde løse dit issue.

Du kan med fordel hælde dit renseprodukt på en sprayflaske. Gør du dette, undgår du nemlig, at din yogamåtte bliver gennemblødt, når denne skal rengøres.